Mokymo programos
Želdynai ir jų dizainas
Valstybinis kodas: 653H93001
Kodas pagal ISCED: 52162
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Technologijos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Želdynų ir jų dizaino studijų programa skirta rengti želdynų ir jų dizaino specialistus, kurie gebėtų kurti, pertvarkyti ir tvarkyti želdynus, organizuoti želdynų priežiūrą, auginti ir panaudoti dekoratyvinius žolinius ir sumedėjusius augalus.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į Vilniaus kolegiją sąlygas.
Būsimieji želdynų ir jų dizaino specialistai studijuoja bendrojo lavinimo dalykus: informacines technologijas, matematiką ir kt.; studijų pagrindų dalykus: inžinerinę grafiką, kompoziciją ir piešimą, dendrologiją ir pomologiją, gėlininkystę ir kt.; specialiuosius (profesinius) dalykus: želdynų projektavimą ir įrengimą, dekoratyviųjų augalų auginimą ir želdynų priežiūros technologijas ir priklausomai nuo pasirenkamos šakos:
1. Mažosios želdynų architektūros (statinių konstravimo pagrindus, želdynų statinių architektūrinį projektavimą, nesudėtingų statinių statybos darbų technologijas, moderniosios architektūros istoriją).
2. Dekoratyvinių ir sodo augalų sodmenų verslo (sodininkystę, dekoratyvinių augalų medelynus, verslo vadybą, rinkodarą).
3. Sausažiedžiai ir gamtinė medžiaga floristikoje (sausažiedžius augalus, gėlių komponavimą, dekoratyviuosius augalus, floristikos istoriją).
4. Lauko gėlininkystės verslo (šiltnaminę gėlininkystę, lauko gėlininkystę, verslo vadybą, reklamos pagrindus).
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 34 dalykai.
Praktinės studijos vyksta septyniais etapais: dekoratyvinių augalų, geodezijos ir statybos pagrindų, želdynų projektavimo ir įrengimo, dekoratyviųjų augalų auginimo ir želdynų priežiūros technologijos, projektavimo taikomųjų programų arba dekoratyviųjų augalų medelynų, arba gėlių komponavimo, arba lauko gėlininkystės, šakos ir baigiamoji praktika. Praktinių studijų trukmė - 20 savaičių. Jos metu įtvirtinami ir tobulinami augalų pažinimo, projektavimo ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas kraštovaizdžio projektavimo profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis.
Baigus želdynų ir jų dizaino studijų programą ir įgijus kraštovaizdžio projektavimo profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį, studijas galima tęsti pagal universitetinių studijų programas.
Želdynų ir jų dizaino studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti želdynų ir jų dizaino specialistais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Kraštovaizdžio projektavimo profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis reikalingas norint dirbti želdynų ir jų dizaino specialistu.
Asmuo, įgijęs kraštovaizdžio projektavimo profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį, turi:
- gebėti analizuoti bei projektuojant taikyti želdyno planavimą sąlygojančius objektyvius reikalavimus, fiziologines, biologines sąlygas ir augaliją; konkrečioje aplinkoje darniai biologiškai bei meniškai komponuoti žolinių augalų ir sumedėjusių augalų biokonstrukcinius želdyno komponentus; funkcionaliai bei meniškai sukomponuoti ir sukonstruoti originalų nesudėtingą statinį; organizuoti želdynų priežiūrą; parengti sodmenų auginimo bazę; analizuoti ūkinės veiklos poveikį aplinkai; analizuoti kraštovaizdžio apkrovos indikatorius, kitimo priežastis;
- žinoti žolinių augalų (gėlių) bei sumedėjusių augalų biokonstrukcinių želdyno komponentų įrengimo technologijas; aplinkos išteklių naudojimo ir aplinkos teršimo sąveikas; Lietuvos kraštovaizdžio tipus, išskirti kraštovaizdžio komponentus ir jų svarbą;
- mokėti dekoratyvinių augalų dauginimą, auginimą, ir priežiūrą; parengti projekto sąmatą; kurti fito kompozicijas interjero apipavidalinimui, panaudoti sausažiedžius augalus ir gamtinę medžiagą kompozicijose; dirbti atsakingai, savarankiškai, planuoti, organizuoti ir vertinti savo darbą, efektyviai bendrauti su kolegomis ir klientais.
Kraštovaizdžio projektavimo profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį galima įgyti kolegijose.
Norintiems siekti kraštovaizdžio projektavimo profesinio bakalauro kvalifikacinio laipsnio reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Įgiję kraštovaizdžio projektavimo profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį gali dirbti aplinkos tvarkymo įmonėse bei įstaigose, dekoratyvinių augalų medelynuose, botanikos soduose, fito dizaino paslaugas teikiančiose įmonėse.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Vilniaus kolegija Vilnius J. Jasinskio g. 15
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju