Mokymo programos
Bendrosios praktikos slauga
Valstybinis kodas: 653B70003
Kodas pagal ISCED: 52172
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Bendrosios praktikos slaugos studijų programa skirta rengti bendrosios praktikos slaugytojus, išmanančius apie sveikatos ugdymą, stiprinimą ir išsaugojimą, ligų ir rizikos veiksnių profilaktiką, gebančius rūpintis sveikų ir sergančių asmenų fizine, psichologine ir socialine sveikata.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo konkursines sąlygas.
Būsimieji bendrosios praktikos slaugytojai studijuoja 40 studijų dalykų: bendrojo lavinimo: filosofiją, informacines komunikacijas, civilinę ir darbo saugą; studijų pagrindų: psichologiją, profesinę etiką, anatomiją, fiziologiją, aplinkos sveikatą, taikomuosius tyrimus ir ugdymo pagrindus, teisės ir administravimo pagrindus, klinikinę biochemiją, bendrąją slaugą, farmakologiją, bendrąją patologiją, dietetiką, bendruomenės slaugą, biomedicininės fizikos ir radiologijos pagrindus, gerontologiją, vaiko sveikatos priežiūrą, akušerinę slaugą ir šeimos sveikatą, fizinę mediciną ir reabilitaciją; specialiuosius (profesinius): terapinę ir geriatrinę slaugą, vaiko slaugą, būtinąją medicinos pagalbą ir intensyviąją slaugą, psichikos sveikatos slaugos pagrindus, chirurginę slaugą, anesteziją, paliatyviąją slaugą, sergančiųjų infekcinėmis ligomis slaugą.
Praktinės studijos vyksta atskirais etapais. Pirmaisiais studijų metais atliekamos pagyvenusio žmogaus sveikatos priežiūros, vaiko sveikatos priežiūros bei akušerinės slaugos profesinės veiklos praktikos, kurių metu ugdomi slaugos įgūdžiai su sveiku žmogumi. Antraisiais studijų metais atliekamos keturios profesinės veikos praktikos: bendruomenės slauga, geriatrinė slauga, terapinė slauga ir vaiko slauga. Trečiaisiais studijų metais atliekamos - chirurginės slaugos, intensyviosios slaugos, psichikos sveikatos slaugos praktikos. Ketvirtaisiais studijų metais, prieš baigiamąjį egzaminą, studentai atlieka baigiamąją praktiką. Praktinių studijų trukmė - 59 savaitės. Jų metu asmens sveikatos priežiūros bei socialinės globos įstaigose įtvirtinami ir tobulinami įvairaus amžiaus sveikų ir sergančių žmonių slaugos įgūdžiai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju egzaminu. Įvykdžius studijų programos reikalavimus suteikiamas slaugos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir bendrosios praktikos slaugytojo profesinė kvalifikacija.
Baigus bendrosios praktikos slaugos studijų programą ir įgijus bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją, studijas galima tęsti pagal universitetinių studijų programas.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti bendrosios praktikos slaugytoju.
Asmuo, įgijęs bendrosios praktikos slaugytojo profesinę kvalifikaciją, turi:
" gebėti įvertinti gyvybinius paciento poreikius ir nustatyti jo savirūpos išgales, sudaryti slaugos planą ir slaugyti pacientą, individualizuoti slaugą visuose slaugos proceso etapuose, koreguoti slaugos planą ir numatyti jo taikymo sąlygas, ugdyti sveikos gyvensenos įgūdžius, organizuoti ir įgyvendinti sveikatos tausojimo mokymą, bendrauti ir bendradarbiauti su pacientais bei jų šeimos nariais, dirbti komandoje, įvertinti pagrindinius gyvybinių funkcijų sutrikimų požymius, suteikti skubią medicinos pagalbą gyvybei pavojingų būklių bei traumų atvejais, paimti organizmo skysčių bei išskyrų tyrimams, atlikti skiriamas gydymo procedūras;
" žinoti anatominius, fiziologinius, psichologinius įvairių amžiaus tarpsnių žmonių ypatumus, bendrąsias ligų priežastis ir eigą, aseptikos ir antiseptikos reikalavimus, pagrindines vaistų grupes, vaistų laikymo taisykles ir vartojimo būdus, įvairius slaugos modelius, slaugos veiklą reglamentuojančius dokumentus, sveikatos rizikos veiksnius, pagrindinius reabilitacijos etapus ir priemones, instrumentinių tyrimų rūšis ir atlikimo metodikų principus, ėminių paėmimo taisykles, būdus ir metodiką;
" mokėti dirbti atsakingai, kruopščiai, savarankiškai, tolerantiškai bendrauti su kolegomis, pacientais bei jų artimaisiais, kritiškai mąstyti, ištverti fizinę ir psichinę įtampą.
Slaugos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir bendrosios praktikos slaugytojo profesinę kvalifikaciją galima įgyti kolegijose.
Norintiems siekti bendrosios praktikos slaugytojo profesinės kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Įgiję slaugos profesinio bakalauro ir bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją asmenys gali dirbti pirminio, antrinio ir tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigose, krašto apsaugos ir vidaus reikalų sistemos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, socialinių paslaugų institucijose,įvairaus amžiaus sveikų ir neįgalių žmonių globos namuose, privačiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Vilniaus kolegija Vilnius J. Jasinskio g. 15
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju