Mokymo programos
Veterinarija
Valstybinis kodas: 653D10001
Kodas pagal ISCED: 52164
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Veterinarijos studijų programa skirta rengti veterinarijos felčerius, kurie gebėtų konsultuoti gyvūnų laikytojus gyvūnų gerovės ir apsaugos klausimais, pažinti ir skirti ligų pagrindinius požymius, bei slaugyti sergančius gyvulius, parinkti gyvulių auginimo ir laikymo technologijas, asistuoti veterinarijos gydytojui operacijos metu, planuoti ir organizuoti veterinarinių paslaugų įmonės veiklą ir kt.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į Vilniaus kolegiją sąlygas.
Būsimieji veterinarijos felčeriai studijuoja bendrojo lavinimo dalykus: užsienio kalbą, informatiką, specialybės kalbą, darbo ir civilinę saugą; studijų pagrindų dalykus: gyvulių anatomiją ir fiziologiją, gyvūnų gerovę ir zoohigieną, taikomąją etologiją, lotyniškus veterinarijos terminus, bitininkystę ir bičių ligas, pašarus ir kt.; specialiuosius (profesinius) dalykus: klinikinę diagnostiką, akušeriją ir ginekologiją, chirurgiją, mikrobiologiją ir epizootologiją, vidaus neužkrečiamas ligas ir priklausomai nuo pasirenkamos šakos:
1. Smulkiųjų gyvūnų slaugos (smulkiųjų gyvūnų veisles ir priežiūrą, smulkiųjų gyvūnų vidaus ligas, smulkiųjų gyvūnų akušeriją ir ginekologiją, smulkiųjų gyvūnų chirurgiją)
2. Laboratorinės diagnostikos (virusologiją, bakteriologiją ir serologiją, maisto produktų ekspertizę, patologinę anatomiją ir histologiją)
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 37 dalykai.
Praktinės studijos vyksta septyniais etapais: gyvulių anatomijos ir patologijos, farmakologijos, chirurgijos ir akušerijos, epizootologijos ir vidaus neužkrečiamų ligų, veterinarinės sanitarinės ekspertizės, šakos ir baigiamoji praktika. Praktinių studijų trukmė - 27 savaitės. Jos metu įtvirtinami ir tobulinami stambiųjų ir smulkiųjų gyvulių priežiūros ir apsaugos, ligų diagnozavimo ir gydymo (vadovaujant veterinarijos gydytojui), farmacinės veiklos, veterinarinės sanitarinės ekspertizės, veterinarinių paslaugų veiklos organizavimo ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju egzaminu. Baigusiajam suteikiamas ikiklinikinės veterinarinės medicinos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir veterinarijos felčerio profesinė kvalifikacija.
Baigus veterinarijos studijų programą ir įgijus ikiklinikinės veterinarinės medicinos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir veterinarijos felčerio profesinę kvalifikaciją, studijas galima tęsti pagal universitetinių studijų programas.
Veterinarijos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą, bei siekiantiems tapti veterinarijos felčeriais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Ikiklinikinės veterinarinės medicinos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir veterinarijos felčerio profesinė kvalifikacija reikalinga norint dirbti veterinarijos felčeriu.
Asmuo, įgijęs ikiklinikinės veterinarinės medicinos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir veterinarijos felčerio profesinę kvalifikaciją, turi:
- gebėti pažinti ir analizuoti naujas problemas bei planuoti jų sprendimo būdus, vertinti ir taikyti naujas technologijas, saugiai dirbti su gyvūnais ir gyvūninėmis medžiagomis, suvokti ir įvertinti ligos epizootinę situaciją, atlikti užkrečiamųjų ligų profilaktiką, teikti akušerinę pagalbą, sušvirkšti ir sugirdyti gydytojo paskirtus gyvūnui vaistus, organizuoti veterinarinį sanitarinį darbą gyvulininkystės objektuose, skerdyklose, maisto produktus perdirbančių įmonių, turgaviečių, žaliavų sandėliuose, tikrinti eksportuojamus ir importuojamus gyvūnus ir gyvūninius produktus, pažinti maisto produktus bei žaliavas ir jas tirti, taikyti gyvūnų gerovės, globos ir laikymo taisykles, paimti pašarų bei vandens mėginius bei ištirti jų kokybę, paimti gyvūninės ir negyvūninės kilmės mėginius ir atlikti kiekybinius bei kokybinius tyrimus, asistuoti veterinarijos gydytojui operacijos metu ir atlikti nesudėtingas operacijas, parinkti gyvūnų auginimo ir laikymo technologijas, derinti gamtos apsaugos keliamus reikalavimus su gyvulių auginimo ir laikymo technologijomis, savarankiškai atlikti tyrimus, kūrybiškai taikyti metodus, vertinti tyrimų rezultatus, nustatyti jų patikimumą;
- žinoti pagrindinę veterinarinės medicinos terminiją lietuvių ir lotynų kalbomis, gyvūnų organizmo struktūrą ir funkcijas, ląstelės sandarą ir ląstelėje vykstančius biocheminius procesus, gyvūnų organų ir organizmo sistemų morfologinius ir funkcinius pakitimus, klinikinius, laboratorinius analizės metodus, gyvūnų užkrečiamąsias ir neužkrečiamąsias ligas, ligos etiologiją, patogenezę, morfologinius pakitimus, diagnostiką, gydymą, profilaktikes žinias, bendrąsias gyvūnų ir žmonių ligas, vaistines medžiagas, jų veikimą, farmakodinamiką, farmakokinetiką ir farmakopatologiją, suderinamumą ir sąveiką, gyvūnų auginimo ir laikymo technologijas, gyvūnų reprodukcijos fiziologiją ir endokrinologiją, genetiką ir selekciją, pašarų, gyvūninių žaliavų, maisto produktų sanitariją ir saugą, reikalavimus gyvūnų gerovei, gyvūnų gerovės ir jų apsaugos teisiniais pagrindais, teisinės veterinarijos normas ir profesinę etika;
- mokėti dirbti atsakingai, savarankiškai, planuoti, organizuoti ir vertinti savo darbą, efektyviai bendrauti su kolegomis ir klientais.
Ikiklinikinės veterinarinės medicinos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir veterinarijos felčerio profesinę kvalifikaciją galima įgyti tik Vilniaus kolegijoje.
Norintiems siekti ikiklinikinės veterinarinės medicinos profesinio bakalauro kvalifikacinio laipsnio ir veterinarijos felčerio profesinė kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Įgiję ikiklinikinės veterinarinės medicinos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir veterinarijos felčerio profesinę kvalifikaciją asmenys gali dirbti veterinarijos felčerio darbą veterinarijos klinikose, gyvulių ūkiuose, bitynuose, privačiose veterinarijos paslaugų įmonėse, maisto ir veterinarijos laboratorijose, įkurti paslaugų verslo įmonę.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Vilniaus kolegija Vilnius J. Jasinskio g. 15
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju