Mokymo programos
Kineziterapija
Valstybinis kodas: 653B31003
Kodas pagal ISCED: 52172
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Kineziterapijos studijų programa skirta rengti aukštos kvalifikacijos kineziterapeutus, gebančius orientuotis į bendrąsias Lietuvos ir kitų Europos valstybių visuomenės, darbo rinkos raidos tendencijas, bendrauti ir bendradarbiauti su klientu ir jo aplinka, atlikti asmens funkcinės būklės ir fizinio pajėgumo ištyrimą, rengti individualią kineziterapijos programą ir vertinti jos efektyvumą, savarankiškai atlikti kineziterapijos procedūras ir pratybas, dirbti komandoje, konsultuoti medicinos ir kitų sričių specialistus bei mokyti pacientus ir jų artimuosius, vykdyti prevencinę veiklą sveikatos priežiūros institucijose, sveikatingumo centruose, socialinės reabilitacijos įstaigose, kūdikių namuose, specialiosiose ugdymo įstaigose, darželiuose ir mokyklose, dienos centruose, sanatorijose.
Stojantysis į kineziterapijos studijų programą turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją konkursines sąlygas.
Būsimieji kineziterapeutai studijuoja bendruosius koleginių studijų dalykus: profesinę etiką, užsienio kalbą, teisės pagrindus, vadybą ir kineziterapijos organizavimą, psichologiją, informacines technologijas, profesinę kalbą (lotynų kalbą, specialybės kalbos kultūrą); studijų krypties (šakos) dalykus: anatomiją, fiziologiją, mokslinių tyrimų metodologiją, pedagogiką, bendrąją bei pediatrinę kineziterapiją, funkcinę diagnostiką, kineziterapijos metodikas, ergonomiką, vidaus ligas ir kineziterapiją, chirurgines, ortopedines, traumatologines ligas ir kineziterapiją, nervų ligas ir kineziterapiją, akušeriją, ginekologiją ir kineziterapiją, masažą, fizinę mediciną ir reabilitaciją, slaugos pagrindus, neatidėliotiną pagalbą ir sporto mediciną, bei laisvai pasirenkamus dalykus ir dalykus gilinimuisi šakoje.
Profesinės veiklos praktikos vyksta penkiais etapais: bendrosios kineziterapijos (stebimoji praktika), 3 specializuotos praktikos ir baigiamoji praktika. Būsimieji kineziterapeutai taiko teorines žinias praktikoje: reabilitacijos skyriuose susipažįsta su dirbančių kineziterapeutų darbu, jų kabinetų darbo įranga, kineziterapijos ir slaugos reikšme reabilitacijoje, tiria įvairiomis ligomis sergančių pacientų būklę, nustato judėjimo funkcijų problemas, numato kineziterapijos tikslus ir priemones, atlieka kineziterapines procedūras savarankiškai ir stebint praktikos vadovui. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami judėjimo sutrikimų įvertinimo, gydomųjų procedūrų ir pratimų parinkimo bei atlikimo, užsiėmimų vedimo, siekiant pacientų sveikatos pagerėjimo, ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam kineziterapijos studijų programą suteikiamas kineziterapijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir kineziterapeuto profesinė kvalifikacija.
Baigus kineziterapijos studijų programą, studijas galima tęsti universitetuose pagal biomedicinos mokslų studijų srities reabilitacijos studijų krypties programas.
Kineziterapijos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti kineziterapeutais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Kineziterapeuto kvalifikacija reikalinga norint dirbti kineziterapeuto darbą.
Asmuo, įgijęs kineziterapeuto kvalifikaciją, turi:
- gebėti įvertinti ir analizuoti pacientų judėjimo funkcijų pokyčius, parinkti tinkamas kineziterapijos priemones ir atlikti gydomąsias procedūras, taikyti naujausius kineziterapijos metodus, parengti individualią kineziterapijos programą ir įvertinti jos efektyvumą, analizuoti ir apibendrinti asmens funkcinės būklės ir fizinio pajėgumo rezultatus, taikyti kineziterapijos priemones profilaktikos tikslais, kompleksiškai taikyti aktyvias ir pasyvias kineziterapijos bei fizinės terapijos priemones, užtikrinti kineziterapijos teikiamų paslaugų kokybę ir saugumą, motyvuotai keisti kineziterapijos metodus ir priemones, sudaryti paciento tyrimo planą ir jį pagrįsti, naudotis kompiuterine įranga ir programomis paciento sveikatos būklės pokyčių fiksavimui, vykdyti prevencinę veiklą sveikatos priežiūros institucijose, sveikatingumo centruose, socialinės reabilitacijos įstaigose, kūdikių namuose, specialiosiose ugdymo įstaigose, darželiuose ir mokyklose, dienos centruose, sanatorijose, užtikrinti teikiamų paslaugų kokybę ir saugumą, konsultuoti bei mokyti pacientus ir jų artimuosius;
- žinoti savo vaidmenį reabilitacijos specialistų komandoje, kineziterapeutų etikos kodekso nuostatas, įstatymus ir norminius aktus, reglamentuojančius sveikatos apsaugą, medicinos terminus, reabilitacijos mokslo pasiekimus ir inovacijas, sveikos gyvensenos principus, šiuolaikinę kūno kultūros sampratą;
- mokėti bendrauti su pacientu tokia profesine kalba, kurią šis suprastų, darniai dirbti reabilitacijos komandoje, kritiškai mąstyti, savarankiškai priimti sprendimus, susijusius su pacientų sveikatos būkle.
Kineziterapeuto kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal kineziterapijos studijų programą.
Norintiems siekti kineziterapeuto kvalifikacijos, reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti kineziterapeutu nėra pripažįstami, tačiau studijuojant yra įvertinami ir gali būti įskaitomi.
Įgiję kineziterapeuto kvalifikaciją asmenys gali dirbti valstybinėse ir privačiose asmens sveikatos priežiūros institucijose, sveikatingumo centruose, socialinės reabilitacijos ir kūdikių namuose, specialiose ugdymo įstaigose, darželiuose, mokyklose, dienos centruose ir sanatorijose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Šiaulių valstybinė kolegija Šiauliai Aušros al. 40
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju