Mokymo programos
Ikimokyklinio ugdymo pedagogika
Valstybinis kodas: 653X11002
Kodas pagal ISCED: 52114
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta parengti ikimokyklinio amžiaus vaikų auklėtoją, kuris gebėtų atlikti ikimokyklinio ugdymo institucijos auklėtojo funkcijas: globoti ir ugdyti vaiką, kurti psichologiškai bei fiziškai saugią ir vaiko dvasines galias stimuliuojančią aplinką, rūpintis tėvų švietimu, bendrauti ir bendradarbiauti su kitais pedagogais, bendruomene.
Stojantysis turi vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji ikimokyklinio amžiaus vaikų auklėtojai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: filosofijos ir teisės pagrindus, etnokultūrą ir kultūros istoriją, užsienio kalbas, informacines technologijas, kalbos kultūrą, darbo ir civilinę saugą, studijų pagrindų dalykus: pedagogikos (edukologijos įvadą ir pedagoginį tyrimą, specialiąją ir šeimos pedagogiką), psichologijos (bendrąją, raidos ir ypatingo vaiko, socialinę ir šeimos) ir specialiuosius profesinius dalykus: ikimokyklinę pedagogiką ir žaidimus, kalbos ugdymą, vaikų literatūrą ir tautosaką, aplinkos pažinimą, matematinių vaizdinių formavimą, muzikinį ugdymą, vaikų dailę ir darbelius, vaikų fizinį ugdymą, ugdymą drama.
5 procentai studijų programos apimties paskirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 27 dalykai.
Praktinės studijos vyksta keturiais etapais: pažintinė, auklėtojos padėjėjos, integruota pedagoginė ir ištisinė savarankiško darbo praktika. Praktinių studijų trukmė - 24 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami ikimokyklinio ugdymo turinio, būdų ir metodų modeliavimo, kalbos ugdymo, muzikinio ugdymo. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju egzaminu ir baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas edukologijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir auklėtojo profesinė kvalifikacija.
Baigus ikimokyklinio ugdymo pedagogikos studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo socialinių mokslų srities, edukologijos studijų krypties programas.
Ikimokyklinio ugdymo pedagogikos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti ikimokyklinio amžiaus vaikų auklėtojais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Auklėtojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti vaikų lopšelio-darželio auklėtoju ar priešmokyklinės grupės pedagogu.
Asmuo, įgijęs auklėtojo kvalifikaciją, turi:
- gebėti globoti ir ugdyti vaiką, kurti saugią, vaiko prigimtį atitinkančią ir fizines bei dvasines jo galias stimuliuojančią aplinką, saugoti ir stiprinti jo sveikatą, ugdyti sociokultūrinę vaikų kompetenciją, dirbti su vaikų grupe ir individualiai, kūrybiškai modeliuoti ikimokyklinio ugdymo turinį, būdus ir metodus, organizuoti ugdymą žaidimų forma, puoselėti bendražmogiškąsias ir tautines vertybes, skatinti vaikų savarankiškumą bei ugdyti kūrybinius gebėjimus, įvertinti ugdymo šeimoje tradicijas, vaikų įgytą patyrimą, įpročius, nuostatas
- žinoti esminius vaiko poreikius, jų tenkinimo ir poveikio būdus bei galimybes, vaiko amžiaus tarpsnių psichologiją ir pedagogiką, pedagoginės sąveikos principus, ikimokyklinės įstaigos gyvenimo organizavimo ir valdymo dėsningumus, pagrindines Lietuvos ir Europos Sąjungos švietimo politikos tendencijas bei švietimo naujoves, švietimo sritį reglamentuojančius dokumentus
- mokėti efektyviai bendrauti ir bendradarbiauti su tėvais, globėjais, kitais pedagogais ir įvairiomis institucijomis, vaizdinga, taisyklinga kalba nuosekliai reikšti mintis, lanksčiai spręsti problemas, valdyti konfliktines situacijas
Auklėtojo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal ikimokyklinio ugdymo pedagogikos studijų programą.
Norintiems siekti auklėtojo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti ikimokyklinio amžiaus vaikų auklėtoju nėra pripažįstami.
Įgiję auklėtojo kvalifikaciją asmenys gali dirbti ikimokyklinės įstaigos auklėtoju ir priešmokyklinės grupės pedagogu visų tipų ikimokyklinio ugdymo institucijose (lopšeliuose, lopšeliuose-darželiuose, darželiuose, darželiuose-mokyklose), šeimose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Panevėžio kolegija Panevėžys Laisvės a. 23
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju