Mokymo programos
Lietuvių kalbos ir tikybos pedagogika
Valstybinis kodas: 653X13002
Kodas pagal ISCED: 52114
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Humanitarinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos ir tikybos mokytojus, gebančius kvalifikuotai vykdyti bendrojo lavinimo mokyklos ugdymo planuose bei lietuvių kalbos ir dorinio ugdymo (tikybos) programose keliamus reikalavimus bei organizuoti papildomą ugdymą.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji lietuvių kalbos ir tikybos mokytojai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: užsienio kalbą, edukologijos įvadą ir pedagoginį tyrimą, bendrąją ir socialinę psichologiją, raidos ir pedagoginę psichologiją, didaktiką ir auklėjimo teoriją; studijų pagrindų dalykus: kalbotyros įvadą, literatūros teoriją, lietuvių kalbos morfologiją, sintaksę, fonetiką ir raiškųjį skaitymą bei specialiuosius profesinius dalykus: praktinę lietuvių kalbą, tautosaką, lietuvių ir visuotinę literatūrą, akcentologiją, lietuvių kalbos ir literatūros didaktiką, kalbos kultūrą ir tvarkybą, dialektologiją, teologijos įvadą ir prigimtinę teologiją, religijos filosofiją, moralinę ir dvasingumo teologiją, retoriką.
Iš viso studijuojami 48 dalykai. Penki procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams.
Praktinės studijos vyksta keturiais etapais: pažintinė, integruota mokomoji lietuvių kalbos, integruota mokomoji tikybos ir ištisinė savarankiško darbo praktika. Praktinių studijų trukmė – 21 savaitė. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami ugdymo proceso planavimo, analizavimo ir vertinimo, lietuvių kalbos bei tikybos didaktikos ir kiti gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamaisiais egzaminais arba baigiamuoju darbu. Tikybos ir jos didaktikos profesinės kompetencijos vertinamos baigiamuoju egzaminu. Lietuvių kalbos ir literatūros bei jų didaktikų studijos baigiamos baigiamuoju darbu arba baigiamuoju egzaminu. Baigusiajam suteikiamas profesijos bakalauro kvalifikacinis laipsnis bei lietuvių kalbos ir tikybos mokytojo profesinė kvalifikacija.
Baigus lietuvių kalbos ir tikybos pedagogikos studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo humanitarinių mosklų srities filologijos studijų krypties programas.
Lietuvių kalbos ir tikybos pedagogikos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti lietuvių kalbos ir tikybos mokytojais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Mokytojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti lietuvių kalbos ir tikybos mokytoju.
Asmuo, įgijęs lietuvių kalbos ir tikybos mokytojo kvalifikaciją, turi:
gebėti perteikti lietuvių kalbos bei katalikų tikybos programą, remiantis gimtosios kalbos, katechetikos metodologijos principais, šiuolaikinėmis psichologijos, pedagogikos bei didaktikos nuostatomis, analizuoti, planuoti, projektuoti, tyrinėti ugdymo procesą, susidaryti visuminį kalbos sandaros vaizdą, organizuoti humanitarinę kultūrą ugdančius renginius, ugdyti mokinių lingvistinę, kultūrinę kompetenciją, religinį brandumą, kurti profesinės veiklos viziją, grindžiamą humanistinėmis vertybėmis, kurti klasėje ir mokykloje demokratiškus, savitarpio pagalba grindžiamus mokyklos bendruomenės narių santykius, analizuoti ir reflektuoti pedagoginę patirtį bei vertinti savo profesinį tobulėjimą, remtis lingvistine ir kultūrine kompetencija saviraiškoje;žinoti pagrindines Lietuvos ir pasaulio kultūros tradicijas ir vertybes, ugdymo pagal vaiko amžiaus grupes metodus, mokinio poreikius, interesus, galimybes, problemas, jų sprendimo būdus;
- mokėti atsakingai ir savarankiškai organizuoti savo darbą, sklandžiai, nuosekliai ir aiškiai reikšti savo mintis, būti mandagiu, komunikabiliu, tolerantišku, mokėti išlaikyti savitvardą ir efektyviai valdyti konfliktus.
Lietuvių kalbos ir tikybos mokytojo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal lietuvių kalbos ir tikybos pedagogikos studijų programą.
Norintiems siekti lietuvių kalbos ir tikybos mokytojo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti lietuvių kalbos ir tikybos mokytoju nėra pripažįstami.
Įgiję lietuvių kalbos ir tikybos mokytojo kvalifikaciją asmenys gali dirbti lietuvių kalbos ir tikybos mokytoju pagrindinėje mokykloje.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Marijampolės kolegija Marijampolė Sodžiaus g. 1/V. Kudirkos g. 61
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju