Mokymo programos
Žemės ūkio technologija
Valstybinis kodas: 653D77001
Kodas pagal ISCED: 52162
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti žemės ūkio technologus, gebančius vadovauti žemės ūkio produkcijos gamybos, sandėliavimo ir realizavimo darbams, organizuoti verslo įmonės (padalinio) veiklą, taikyti intensyvias žemės ūkio produkcijos gamybos technologijas ir aplinkosaugos bei darbų saugos reikalavimus, bendrauti ir bendradarbiauti su pavaldiniais ir verslo partneriais.
Stojantysis turi vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji technologai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: užsienio kalbą, laisvai pasirenkamus dalykus;studijų pagrindų dalykus: gyvulių anatomiją ir fiziologiją, botaniką ir augalų fiziologiją, bendrąją gyvulininkystę, žemdirbystės pagrindus, aplinkos apsaugą, agrarinę politiką, žemės ūkio verslo organizavimą, žemės ūkio įmonių ekonomiką, buhalterinę apskaitą ir finansus, darbų ir civilinę saugą bei kt.; specialiuosius profesinius dalykus: augalininkystės technologijas, augalų apsaugą, galvijininkystę, kiaulininkystę, augalininkystės ir gyvulininkystės mechanizavimą ir dalykus, priklausomai nuo pasirenkamos specializacijos:
- Gyvulininkystės produktų gamybos technologijos (pieno ir jo produktų gamybos technologiją; mėsos ir jos produktų gamybos technologiją; veiklos planą);
Ekologinės žemdirbystės (ekologinę augalininkystę; ekologinę gyvulininkystę ir bitininkystę; veiklos planą);Žemės ūkio komercijos (prekių mokslą; žemės ūkio verslo logistiką; žemės ūkio marketingą);Lauko augalų sėklininkystės (sėklininkystės biologinius pagrindus; sėklinių pasėlių apsaugą; sėklų auginimo ir tvarkymo technologiją; sėklininkystės mechanizavimą; verslo planą);Žemės ūkio gyvulių veislininkystės (veislininkystės pagrindus ir organizavimą; galvijų veislininkystę; kiaulių veislininkystę; kitų ž.ū. gyvulių veislininkystę).
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojama 30 dalykų.
Praktinės studijos vyksta trimis etapais: žemės ūkio technologijų praktika, specializacijos praktika ir baigiamoji praktika. Praktinių studijų trukmė - 23 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami įmonės (padalinio) veiklos organizavimo, produkcijos gamybos tecnnologijų taikymo, vadovavimo, bendravimo ir bendradarbiavimo bei kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas žemės ūkio profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir technologo profesinė kvalifikacija.
Baigus žemės ūkio technologijos studijų programą, studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo žemės ūkio studijų krypties programas.
Žemės ūkio technologijos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti žemės ūkio technologais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Technologo kvalifikacija reikalinga norint dirbti žemės ūkio technologu.
Asmuo, įgijęs technologo kvalifikaciją, turi:
- gebėti organizuoti, projektuoti ir valdyti augalininkystės ir gyvulininkystės technologinį procesą, aprūpinti technologinį procesą gamybiniais materialiniais ištekliais, racionaliai naudoti turimus išteklius ir taikyti naujas pažangias technologijas, vertinti vykdomų darbų kokybę, organizuoti žemės ūkio produkcijos sandėliavimą ir realizavimą, įvertinti verslo aplinką ir savo galimybes, planuoti įmonės veiklą, pajamas, organizuoti ir kontroliuoti įmonės valdymo procesą, vadovauti darbuotojams, naudotis technologine literatūra ir taikomosiomis informacinėmis technologijomis-programomis, taikyti gero ūkininkavimo praktiką, aplinkosaugos reikalavimus;
- žinoti norminius dokumentus ir teisės aktus, reglamentuojančius pasirinktą verslą, augalų ir gyvulių biologiją, žemės ūkio technikos konstrukciją bei eksploatacijos principus, augalininkystės ir gyvulininkystės produktų gamybos technologinio proceso elementus, reikalingus materialinius išteklius ir jų panaudojimo galimybes, apskaitos, kokybės kontrolės metodus, žemės ūkio produktų rinką, žemės ūkio produktų standartus, žaliavų ir produktų tiekimo ir laikymo, realizavimo taisykles, gamybos kaštų apskaičiavimo metodus, įmonės (padalinio) verslo bei ūkinės veiklos plano parengimo tvarką, finansinių, ūkinių ir darbo apskaitos procesų principus, darbų saugos reikalavimus;
- mokėti dirbti atsakingai, kruopščiai, savarankiškai ir greitai, organizuoti savo darbą, dirbti komandoje, priimti sprendimus ir už juos atsakyti, lanksčiai spręsti profesines bei visuomenės problemas, tolerantiškai bendrauti ir bendradarbiauti su kolegomis, valdyti konfliktus.
Technologo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal žemės ūkio technologijos studijų programą.
Norintiems siekti technologo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti žemės ūkio technologu nėra pripažįstami.
Įgiję technologo kvalifikaciją asmenys gali dirbti žemės ūkio technologais ūkininko ūkyje, padalinių vadovais žemės ūkio bendrovėse, padalinių vadovais žemės ūkio produkcijos perdirbimo įmonėse, vadybininkais žemės ūkio produkcijos prekybos įmonėse, savarankiškai ūkininkauti.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Marijampolės kolegija Marijampolė Sodžiaus g. 1/V. Kudirkos g. 61
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju