Mokymo programos
Maisto Pramonės Operatoriaus Ir Laboranto Mokymo Programa
Valstybinis kodas: 440054101
Kodas pagal ISCED: 42354
Lygmuo ir/ar tipas:
Pagrindinis profesinis mokymas
Gamyba ir perdirbimas
Pakopa: Programos, skirtos asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 1 m.

Anotacija arba apibūdinimas

MOKYMO DALYKAI IR PRAKTIKA
Bus mokomasi specialybės (cukraus ir kitų maisto produktų gamybos technologijų, maisto produktų mikrobiologijos pagrindų, žaliavų savybių ir panaudojimo, dirbti su cukraus gamybos technologiniais įrengimais, gamybos technologijos parametrų kontrolės, naudotis laboratoriniais prietaisais ir reagentais, atlikti analizes, nustatyti žaliavos ir cukraus kokybę bei biocheminę vertę, elektrotechnikos, braižybos ir technologinių schemų skaitymo, tvarkyti apskaitos dokumentus, asmens higienos ir sanitarijos reikalavimų, gamtos ir darbų saugos, informacinių technologijų, specialybės užsienio kalbos, ekonomikos ir verslo pagrindų) ir bendrųjų (valstybinės kalbos kultūros ir specialybės kalbos, menų ir meninės raiškos, estetikos, kūno kultūros, civilinės saugos) dalykų bei praktinių gebėjimų.

Mokomosios (21 savaitės) ir baigiamoji (8 savaičių) praktikos atliekamos mokyklos dirbtuvėse, laboratorijoje, cukraus, konservų, grūdų ir pašarų gamybos įmonėse.

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

DARBO APRAŠYMAS
Cukraus pramonės operatorius-laborantas dirba dideliuose kombinatuose cukraus gamybos cechuose, konservų, grūdų ir pašarų gamybos įmonėse. Operatorius-laborantas valdo automatinę ir pagalbinę įrangą, kuri pjausto runkelius riekelėmis, išspaudžia iš jų sirupą. Stebi kontrolinių prietaisų pultą, reguliuoja vandens srovę ir runkelių transportavimo greitį, skysčio temperatūrą, įjungia konvejerį ir automatines svarstykles. Kontroliuoja rezervuarą, į kurį patenka cukraus sirupas su priemaišom karbonizavimo proceso metu. Pripildo rezervuarą sirupu, kontroliuoja karbonizavimo ingridientų srovę, tekančią į sirupą, išbando tirpalą. Cukraus pramonės operatorius-laborantas dirba pagal nurodymus ir kontroliuoja vieną iš proceso fazių. Didesnę laiko dalį dirbama stovint.
PROFESINIAI GEBĖJIMAI
Labai svarbu gebėti dirbti kolektyve, naudotis įvairiais mechanizmais ir įrengimais, išmanyti gamybos technologiją, prisitaikyti prie darbo užduočių kaitos, domėtis chemija. Būti tvarkingam, kruopščiam ir sąžiningai laikytis sanitarijos ir higienos reikalavimų.
PROFESINĖS PERSPEKTYVOS
Ši profesija turi tvirtą paklausą, nes cukrus yra svarbus produktas maisto pramonėje ir jo gamyba neturėtų mažėti. Ji gimininga tokioms profesijoms kaip cukrinių runkelių difuzorių, cukraus kristalizavimo mašinos, nepertraukiamo veikimo rafinatoriaus operatoriai.

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju