Straipsniai
Atgal
„Lyderystės akademijos“ moksleiviams Kazokiškių sąvartynas paliko didelį įspūdį
2011-05-18

UAB Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) kartu su Vilniaus miesto savivaldybe bei „Lyderystės akademija“ pradėjo rengti pažintines ekskursijas visuomenei į Vilniaus apskrities regioninį komunalinių atliekų sąvartyną (Kazokiškių kaime). Pirmieji į šią ekskursiją vyko moksleiviai, būsimieji lyderiai iš „Lyderystės akademijos“.


Nauja iniciatyva ugdys socialiai atsakingą visuomenę

„Pagrindinis Lyderystės akademijos tikslas – ugdyti socialiai atsakingus lyderius, o rūpinimasis aplinka, jos gerove – vienas iš socialinio atsakingumo rodiklių. Todėl nutarėme, kad geriau vieną kartą parodyti, nei šimtą kartų papasakoti – kokias problemas kelia didžiulis gyventojų suvartojimas, abejingumas šiukšlių rūšiavimui, jų srauto mažinimui“, – kalbėjo „Lyderystės akademijos“ vadovė Irma Liubertienė.

Kaip teigia UAB „VAATC“ direktorius Juozas Šiaudinis, vykdomo projekto tikslas – skatinti ir padėti visuomenės atstovams tapti moraliais ir atsakingais piliečiais savo mokyklose, bendruomenės gyvenime, ugdyti jų pasitikėjimą savo jėgomis, suteikti teorinių ir praktinių žinių apie aplinkos tausojimą.

„Prisidėti prie aplinkos tausojimo yra visos žmonijos pareiga. Ekskursija į atliekų sąvartyną, tai viena iš priemonių kelti visuomenės sąmoningumą. Tokias ekskursijas reikia organizuoti ne tik moksleiviams, studentams, bendruomenėms, bet ir valdžios atstovams, seniūnams, tarybos nariams. Būtina didinti visuomenės informuotumą apie atliekų prevencijos, pakartotinio naudojimo ir perdirbimo tikslus“, – teigė VAATC rengiamų ekskursijų vadovė Rasa Pajarskienė.

Projekto „Lyderystės akademija“ iniciatoriai – Vilniaus savivaldybė, Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas, Vilniaus Universiteto Tarptautinio verslo mokykla ir Vilniaus privati gimnazija.

Modernus sąvartynas

Paskaitos ir ekskursijos metu parodomas sąvartyno įrengimas ir eksploatacija. Taip pat aptariami Europos Sąjungos direktyvų uždaviniai Lietuvai, atsakoma į klausimus kokios atliekos vežamos į sąvartyną, kodėl turi būti rūšiuojamos ir kokia to nauda, kokios atliekų tvarkymo perspektyvos.
VAATC direktoriaus pavaduotojo plėtrai, dr. Jurijaus Valiūno skaitomoje „Vilniaus apskrities sąvartyno eksploatacija ir atliekų tvarkymo perspektyvos“ paskaitoje išaiškintos ir tolimesnės alternatyvos sąvartynams: biosklaidžių atliekų anaerobinio pūdymo, atliekų rūšiavimo gamyklos, atliekų jėgainės galimybės.

Rengti šias ekskursijas paskatino „Lyderystės akademijos“ moksleiviai, kurie pirmą kartą išvydo atliekų tvarkymo sąvartyną ir patyrė lengvą „šoką“, pamatę kalnus šiukšlių. Tačiau kartu buvo maloniai nustebinti Europietiška sąvartyno veikla. Per kelerius metus buvo iškasti ir sutvarkyti aplinkiniai seni sąvartynai, ilgus metus veikę be jokių apribojimų ir normų. Jų vietoje dabar auga žolytė, įrengti parkai.

„Žmones turi būti ugdomi rūšiuoti šiukšles nuo mažens, kad ateityje tai būtų natūraliai suvokiamas procesas. Kadangi mokyklose nėra tokios disciplinos, reikia ugdyti visuomenę per neformalųjį ugdymą, o ekskursija į sąvartyną, tai puikus būdas motyvuoti rūpintis aplinka, rūšiuoti šiukšles ir skatinti tai daryti aplinkinius“, – kalbėjo I. Liubertienė.

Sąvartyne „guli milijonai“ žaliavų

Naujai įrengtas Kazokiškių sąvartynas yra modernus ir švarus. Tačiau moksleiviai įsitikino, kad vietos tobulėjimui dar tikrai yra – kasdien atvežami ir išpilami dideli srautai nerūšiuojamų atliekų, o kalnai šiukšlių, kurie galėtų būti perdirbami, guli vis didėjančiuose kalnuose.

„Pamačius sąvartyną susidaro įspūdis, kad jame „guli milijonai“ žaliavų perdirbimui ir energijai gauti. Jos čia pateko, nes nebuvo išrūšiuotos gyventojų, šiukšlių kiekiai milžiniški. Kodėl tai būtina daryti, priežasčių yra labai daug. Atliekų, išvežamų į sąvartynus, kiekio mažinimas yra svarbus ES politikos uždavinys, siekiančios pagerinti išteklių panaudojimą, elementas. Būtina didinti visuomenės informuotumą apie atliekų prevencijos, pakartotinio naudojimo ir perdirbimo tikslus. Didžiulį įspūdį paliko ES reikalavimus atitinkantis eksploatuojamas sąvartynas“, – kalbėjo ekskursijoje apsilankęs lyderystės akademijos studentas Matas Pajarskas.

Moksleiviai suprato, kaip galima tinkamai panaudoti atliekas, kad jos neterštų gamtos, bet ir tausotume gamtinius išteklius. Ekskursijos metu jaunuoliai pastebėjo, kad sąvartyne dominuoja plastikas (nesuyrantis net 500 metų), jis turėtų būti perdirbamas.


UAB „VAATC“ kviečia registruotis į ekskursijas, dėl jų teiraukitės: el. paštu: [email protected] arba tel.: +370 618 35225.
 

Komentarai