Straipsniai
Atgal
Naujoji LEU SA prezidentė: „Norint esminių pokyčių – reikia pradėti nuo savęs“
2017-01-09

Lapkričio mėnesį Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) studentų atstovybei (SA) vadovauti išrinkta nauja prezidentė – socialinės pedagogikos III kurso studentė Greta Mažul. Ji negali savęs įsivaizduoti nė vienos dienos be papildomos veiklos. „Matau prasmę nevyriausybinių organizacijų veiklose, tad daug savanoriauju, tikiu, kad tokiu būdu įgytos kompetencijos ateityje tarnaus man“, – šypsosi studentė.


Nuo paauglystės nesunkiai randanti kontaktą su įvairiais žmonėmis ir besidominti įvairiomis socialinėmis problemomis mergina neabejodama nusprendė rinktis socialinės pedagogikos studijas. „Mokykloje ir savo aplinkoje teko susidurti su įvairiomis problemomis. Stebėjau situacijas, kai pedagogai nesugeba rasti kontakto su mokiniais ir jų šeimomis, ir mačiau, kokių sunkių pasekmių tai turi. Susimąstydavau, kodėl yra tokia neteisybė. Tai motyvavo mane žengti pedagogikos keliu ir padėti kitiems. Vengti biurokratizmo, tiesiogiai atsigręžti į vaiką ir jo šeimą. Pasirinkau socialinės pedagogikos studijas ir tikiu, kad norint esminių pokyčių – reikia pradėti nuo savęs“, – sako būsima pedagogė.

 

Mažul kelias LEU SA iš tiesų buvo labai įspūdingas – mergina perėjo visus įmanomus lygmenis. „Kai tik tapau Socialinės edukacijos fakulteto (SEF) SA nare, veikiau aktyviai, iš karto prisijungiau prie Žmogiškųjų išteklių komiteto ir visai netrukus tapau LEU SA parlamento nare. Po pusės metų tapau SEF SA vadove. Tai buvo didžiulisiššūkisman. Atstovybėje buvo keli žmonės ir visi turėjome vienodą patirties bagažą, tačiau drąsiai prašiau pagalbos ir mokiausi dirbti komandoje. Antrame kurse studentams ėmiau atstovauti kolegialiame universiteto valdymo organe – Senate, Kokybės užtikrinimo komitete. Praėjus keliems mėnesiams gavau pasiūlymą tapti LEU SA viceprezidente“, – savo kelią prisimena G. Mažul. Pradėjusi eiti viceprezidentės pareigas ji stengėsi stiprinti organizaciją iš vidaus, aktyviai bendradarbiavo su fakultetų SA vadovais. „Labiausiai įsiminė laikotarpis, kai visai netikėtai tapau Kultūros ir laisvalaikio komiteto koordinatore, nes tai buvo pareigos, kurioms nesiruošiau, neturėjau plano ar strategijos, kaip reikės dirbti, o ir žinių šioje srityje tikrai trūko. Tačiau visos tokios netikėtos situacijos ir priverčia žmogų tobulėti ir mokytis. Tikiu, kad darbas su įvairiais žmonėmis, organizaciniai, vadovavimo ir lyderystės gebėjimai pravers ir ateityje“, – sako ji.

 

Ateityje ji planuoja dirbti socialinės pedagogikos sferoje, tačiau nebūtinai mokykloje. „Mane labiau domina darbas su jaunimu, o ypač su jaunuoliais, kurie yra nemotyvuoti veikti arba neturi tam sąlygų. Tikiuosi, kad mano profesinis kelias nenuves manęs toli nuo švietimo. Noriu būti pavyzdžiu kitiems pedagogams. Įsivaizduoju, kad papildomai galėčiau vesti privačius seminarus grupėms apie komandos formavimą ir darbą grupėse, konfliktų valdymą ir panašiai, nes būdama studentiško judėjimo dalimi nuolat su tuo susiduriu, tad galėčiau pasidalyti gerąja patirtimi“, – kalba studentė.

 

Paklausta apie siekius ir būsimus darbus einant naujas pareigas G. Mažul sakė LEU SA matanti kaip atvirą ir girdimą organizaciją. „Čia kiekvieno studento nuomonė yra svarbi, būtina, kad ji mus pasiektų. Šiuo metu skatiname studentus dalyvauti universiteto gyvenime. Plėtojame akademinio sąžiningumo idėją. Reguliariai studentus informuojame apie pokyčius ir naujienas. Pirmakursiai turi savo kuratorius, į kuriuos gali drąsiai kreiptis dėl tam tikrų problemų. Sukurti seniūnų nuostatai, jau kelis metus iš eilės universiteto seniūnams organizuojame akademinius mokymus, kuriuose jie mokomi tinkamai atstovauti savo grupėms. Tikiu, kad jau ir šiuo metu studentai gali reikšti savo nuomonę. Per daugelį susitikimų, renginių, mokymų bandysime kiekvienam studentui nusiųsti žinutę apie tai, kiek daug galios turi studentiškas judėjimas ir kad kiekvieno kokybiškos studijos prasideda nuo jo paties. Manau, kad studentams svarbu parodyti, jog jų išsakytos pastabos ar problemos yra svarbios, mes į jas atsižvelgiame ir tai turi rezultatų. Juk kai matai rezultatą, tai motyvuoja tave veikti“, – pasakoja G. Mažul.

 

Naujoji prezidentė įsitikinusi, kad tam, jog SA galėtų pasiekti teigiamų rezultatų, studentams labai svarbus ryšys su universiteto administracija. „Svarbu ne tik tai, kad esame įtraukti į universiteto valdymo organų sudėtį, bet ir žmogiškasis kontaktas. Kad būtų galima drąsiai klausti ir prašyti pagalbos ar konsultacijos tam tikrais klausimais. Tikiu, kad tai įmanoma, svarbiausia, pradėti nuo savęs, parodyti norą bendradarbiauti, – kalba studentė. – Norėčiau, kad pasibaigus mano kadencijai visiems būtų aišku, jog be studentų veikti yra labai sudėtinga. Juk be studentų niekam nereikalingas ir universitetas. Norėčiau, kad studentai būtų įtraukti į universiteto gyvenimą, darbo grupes, kviečiami į susitikimus. Kad universiteto vadovybė ir SA veiktų išvien. Juk taip galima padaryti kur kas daugiau.“

 

LEU SA prezidentė teigia, kad susijungus dviem aukštosioms mokykloms – LEU ir Vytauto Didžiojo universitetui – Lietuvoje pakils mokytojo prestižas ir bus sukurta šiuolaikiška pedagogų rengimo sistema. Studentai turės daugiau galimybių, nes jiems dėstys savo sričių profesionalai. „Optimizavus aukštųjų mokyklų finansus ir kitus išteklius bus galima daugiau dėmesio skirti studijų kokybei, studentų socialinei gerovei“, – pokalbį baigia G. Mažul.

Komentarai