Straipsniai
Atgal
Statybos darbų perspektyva: paklausa viršija pasiūlą
2020-01-15

Gyvenimo lygiui Lietuvoje vis labiau augant, ryškėja ir specialybės, kurios vis labiau išsiskiria savo paklausa. Statyba – vienas greičiausiai augančių sektorių, kuris po truputį keičia nusistovėjusias dogmas ir skatina jaunus specialistus bei darbininkus likti gyventi Lietuvoje. Ir tam yra ne viena priežastis. Lietuvos bankas skelbia, kad per beveik 25-erius metus Lietuva atotrūkį nuo Europos Sąjungos vidurkio (pagal BVP vienam gyventojui) sumažino daugiau nei dvigubai. Tai išties džiuginantis ir optimistiškai nuteikiantis rezultatas, o tam įtakos turėjo ir bendras ekonomikos augimas. Tačiau ką lėmė augantis ir rekordus mušantis statybų sektorius? Kaip keitėsi statybos darbų perspektyva ir ko galima tikėtis įgijus tam tikros statybų srities išsilavinimą?


Paklausa viršija pasiūlą


Didmiesčiuose plūstant vis daugiau naujakurių, šie ieško nuosavų arba nuomojamų būstų, kad galėtų pradėti mokytis, studijuoti, o vėliau dirbti ir kurti šeimas. Tam, kad būtų patenkinta tokia paklausa, nekilnojamo turto statybų mastai turėjo žymiai išaugti. Natūralu, jog augant statybos darbų paklausai, augo ir šių paslaugų kainos, todėl pastebimai kilo ir šių darbuotojų atlyginimai. Neprabėgo labai daug laiko ir statybininko specialybė pasikeitė kardinaliai – tapo patraukli ir gerai apmokama. Šiandien statybininkai jau ne tik kuria gyvenimo kokybę kitiems, bet ir patys gali džiaugtis pilnavertišku pragyvenimo lygiu. Specialistai pastebi, jog statybų specialybių perspektyvos taip pat yra šviesios, kadangi ekonomistai nekilnojamo turto burbulo neprognozuoja. O net ir ekonomikos sulėtėjimo metu, didžiuosiuose miestuose darbų būna apstu, tad rinktis statybininko specialybę yra saugu ir perspektyvu galvojantiems apie ateitį.


Statybos darbų situacija rinkoje


Nekilnojamo turto rinkoje didėjant konkurencijai, užvirė ir pakankamai arši kova dėl įvairių sričių statybų specialistų. Tai dar viena priežastis, kodėl statybininko specialybė tapo paklausi. Didėjant statomų projektų ir objektų skaičiui, tokių darbuotojų paklausa staigiai išaugo, tad didėjant darbo krūviui pasijautė statybininkų stygius. Kaip statybų bendrovės vilioja specialistus? Taip pat, kaip ir kitų sričių atstovai – algos kėlimo principu. Rinkoje įmonėms vis aktyviau varžantis dėl darbininkų, šie turi laisvę rinktis, kur dirbti ir netgi kiek nori uždirbti.


Rinkoje taip pat tapo vertinami ir plataus profilio meistrai, kurie geba atlikti įvairaus pobūdžio užduotis. Tokie ne tik gali pasigirti pastoviu darbo krūviu, bet ir geresniu valandiniu darbo užmokesčiu. Dalis meistrų pasirenka dirbti pagal individualios veiklos pažymėjimą, planuoja savo darbo laiką ir renkasi, su kokiais užsakymais nori dirbti. Tokias galimybes taipogi atveria didelė statybininkų ir statybos specialistų paklausa.


Tiesa, užsakovai bei klientai šiandien taipogi vertina darbų kokybę, todėl specialybės žinios yra reikalingos. Esant profesionalių statybos darbuotojų stygiui, rinkoje padaugėjo nekompetentingų meistrų, taip pat meistrų iš trečiųjų šalių, kurie darbus atlieka ne tik nesaugiai ir ne pagal numatytas technologijas, bet neretai ir nesąžiningai. Tad elementaraus žmogiškumo principai išlieka bei prideda papildomos vertės prie teikiamų paslaugų. Būkite savo ateities šeimininkais rinkdamiesi perspektyvias studijas statybų srityje ir prisidėkite prie kvalifikuotos darbo jėgos kūrimo bei populiarinimo, nes ateitis – jūsų pačių rankose!

Šį straipsnį parengė Universalaus meistro komanda (Universalusmeistras.lt).
 

 

Partnerių turinys. Partnerių turinys.

Foto
Komentarai