Straipsniai
Atgal
KTU kongrese „ICoN‘2016“ – intelektualai iš viso pasaulio
2016-05-24

„Kuo mokslas žmogiškesnis, tuo jis patikimesnis,“ – KTU Naujųjų humanitarinių mokslų kongrese „ICoN‘2016“ sakė filosofas Leonidas Donskis. Istorijų pasakojimas, pasak pripažinto Lietuvos intelektualo, turi galią atkurti žmogiškumą.


Daugiau nei 110 profesionalų, atstovaujančių 55 mokslo ir studijų institucijas iš 25 šalių, šią savaitę Kauno technologijos universitete (KTU) diskutuoja apie iššūkius, kurie atsiranda humanitarinių, socialinių, tiksliųjų mokslų ir technologijų sankirtoje. Su šiais iššūkiais susiduria ne tik Lietuva, bet ir Europa, ir visas likęs pasaulis.
Kongrese, kurio tematika šiemet – „Procesai, žemėlapiai, naratyvai“, L. Donskis kalbėjo apie tai, kad Europos istorija kupina neteisingų interpretacijų. Filosofas juokavo, jog atskirtis tarp Rusijos ir Vakarų kultūros atsirado dėl to, kad rusų mąstytojai neteisingai suprato ir interpretavo Aristotelį.
Pasak jo, sugrąžinti humanitarinius mokslus iš „paraščių“, tarp mokslo ir meno, į kurias jie šiandien nustumti, galią turi pasakojimai, kalba, žmogiškosios istorijos: „Pasakojimas yra tai, kas suteikia mokslui žmogiškumo, o mus išmoko empatijos“.
Plenarines „ICoN‘2016“ paskaitas visą savaitę KTU ves mokslininkai, tyrėjai ir profesionalai iš viso pasaulio.
Nuo psichologų iki verslo semiotikų
„Džiaugiuosi, kad plenarinių paskaitų vedėjai atstovauja tas sritis, kurių mokslo tyrimai ir studijos vykdomos Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete, – teigė KTU Tarptautinio semiotikos instituto direktorius profesorius Dario Martinelli. – Paskaitas skaitys psichologas Roberto Caterina iš Bolonijos universiteto (Italija), viešojo administravimo profesionalas Thomas Bryeris (JAV), filosofas, intelektualas Leonidas Donskis (Lietuva), marketingo ir verslo konsultantas Klausas Bernsau (Vokietija).“
Pasak Naujųjų humanitarinių mokslų kongreso organizatoriaus D. Martinelli, šiemet renginio tematika ypač plati – paraleliai vyksta semiotikos ir vertimo bei semiotikos ir kultūrinio paveldo simpoziumai, pritraukę rekordinį dalyvių skaičių.
Vienas iš didžiausių humanitarinių mokslų renginių Lietuvoje
KTU vykstantis Naujųjų humanitarinių mokslų kongresas tęsia Tarptautinio semiotikos instituto, kuris anksčiau buvo įsikūręs Helsinkyje, Suomijoje, tradicijas.
„Truputį nerimavome dėl to, kaip mums seksis, renginiui persikėlus į naują vietą ir įgavus naują tematiką. O ir semiotika Lietuvoje tikrai ne tokia populiari kaip Suomijoje. Savo kolegoms sakiau: „Mūsų tikslas – 50 dalyvių (tiek pastaraisiais metais susirinkdavo į kongresus Suomijoje). Jei susirinks daugiau nei 50 – bus puiku. Jei daugiau nei 100 – gersime šampaną. Šampaną gersime jau trečius metus“, – juokavo D. Martinelli.
Pasak jo, į kongresą jau trečius metus renkasi labai subalansuota auditorija, kurią sudaro trečdalis mokslininkų ir profesionalų iš Lietuvos, trečdalis – nuolatinių kongreso lankytojų, dar iš „Suomijos laikų“, ir trečdalis – naujų dalyvių.
Gimė naujas tyrimų laukas
Termino „naujieji humanitariniai mokslai“ autorius D. Martinelli džiaugiasi tuo, kad Kaune gimusi ir plėtojama koncepcija pamažu įgauna svorio. Dar pernai buvo paskelbta, kad prestižinė mokslo publikacijų leidykla „Springer“ leis knygų seriją „Numanities in Progress“ (angl. naujųjų humanitarinių mokslų progresas).
„Sukūrėme naują tyrimų lauką, kurį įvertino labai svarbus akademinės literatūros leidėjas. Žiūrint iš akademinio taško, tai – svarbus pasiekimas“, – teigia D. Martinelli.
Kūrybinėse dirbtuvėse – istorijų pasakojimas ir „žmogiškoji elektra“
Naujųjų humanitarinių mokslų kongreso renginiai atviri ne tik akademinei visuomenei, studentams, bet ir miesto bendruomenei.
KTU Semiotikos instituto direktorius D. Martinelli kviečia atkreipti dėmesį į kūrybines dirbtuves, vyksiančias ketvirtadienį, gegužės 26 dieną. Pora iš jų susijusios su audiovizualiniais tekstais: viena skirta TV serialams, kita – muzikiniams vaizdo klipams; taip pat vyks mokymosi ir istorijų pasakojimo dirbtuvės bei mokslo ir meno sąsajas tyrinėjantys seminarai, kuriuos ves Instituto tyrėjas Mindaugas Gapševičius.
„Dalyvių laukia siurprizai ir netikėti atradimai. Pavyzdžiui, sužinosite, kaip, išnaudojant vien tik žmogaus kūno skleidžiamą energiją, galima įžiebti elektros lemputę“, – išduoda D. Martinelli.
Naujųjų humanitarinių mokslų kongresas „ICoN‘2016“ vyksta KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete (A. Mickevičiaus g. 37) gegužės 23–26 dienomis. „ICoN“ siekia iškelti problemas ir galimybes, kurios atsiranda humanitarinių ir kitų mokslų sankirtoje, sukurti tarpdisciplininę – naujųjų humanitarinių mokslų (angl. „Numanities“) – tyrimų ir studijų platformą. Kongreso metu vyksta ne tik paskaitos ir prezentacijos, bet veikia ir atviros kūrybinės dirbtuvės, siūlančios erdves naujiems kontaktams ir bendriems projektams.

Komentarai